Καλώς ήρθατε στο Blog μας!

Το βαπτιστικό σταυρουδάκι

Οι σταυροί βάπτισης αποτελούν κοσμήματα με θρησκευτικό συμβολισμό καθώς σηματοδοτούν την ένταξη ενός βρέφους στην χριστιανική πίστη και στην εκκλησία. Ο δεσμός που δημιουργείται με τον ανάδοχο, είναι σημαντικός καθώς ο πνευματικός γονιός του βρέφους είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να προσφέρετε τα καθιερωμένα δώρα τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, στην γιορτή ή τα γενέθλια του. Κάθε νονός πρέπει να είναι κοντά στο παιδί, να συμβάλλει στην σωστή πνευματική ανάπτυξη του και να του δίνει την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται με την πάροδο των ετών.

Τα δώρα

Εφόσον αποδεχθείτε την πρόταση να γίνετε πνευματικός γονιός θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέρα από το ενδιαφέρον και τα συναισθηματικά εφόδια που θα προσφέρετε στο βαφτιστήρι σας, θα έχετε υποχρεώσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά το μυστήριο της βάπτισης, το οποίο θα χαρίσει στο βρέφος το όνομα του. Υπάρχει μια σειρά από συμβολικά δώρα και παιδικά κοσμήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε και να χαρίσετε, εκτός φυσικά από τον σταυρό βάπτισης που είναι απαραίτητος. Τέτοια μπορεί να είναι ένα κωνσταντινάτο ή μια Παναγία, μια παιδική παραμάνα ή μια ταυτότητα.

 

Ο βαπτιστικός σταυρός

Ο σταυρός βάπτισης είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα χαρίσετε στο βαφτιστήρι σας καθώς είναι ένα κόσμημα που θα το συνοδεύει σε όλη του την ζωή και αποτελεί σύμβολο της ένταξης του παιδιού στην εκκλησία και την χριστιανική πίστη. Αναφορές στο χριστιανικό αυτό σύμβολο γίνονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, το οποίο το έφτιαχνε ο ίδιος ο νονός συνήθως από ξύλο. Με την πάροδο των αιώνων ο ξύλινος σταυρός αντικαταστάθηκε από χρυσό καθώς η καθαρότητα του εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής του βρέφους.

Το πιο βασικό βήμα είναι να ξεκινήσετε την αναζήτηση όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να δείτε κάθε πιθανή επιλογή, σχέδιο και τιμή. Ορίστε ένα budget ώστε να διευκολύνετε την όλη διαδικασία και να απορρίψετε ορισμένα σχέδια καθώς οι επιλογές σας αρχικά θα είναι αμέτρητες. Σχέδια σε λευκό, κίτρινο και ροζ χρυσό αλλά και σε συνδυασμό αυτών, από χρυσό 14 ή 18 καρατίων ανάλογα  πάντα με τον προϋπολογισμό που έχετε κάνει. Για τα αγόρια συνήθως προτιμάται ένα απλό σχέδιο το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από κάποια ιδιαίτερη χάραξη και υλικά υψηλής ποιότητας ώστε να ξεχωρίζει. Όσον αφορά τα κορίτσια ο βαπτιστικός σταυρός μπορεί να είναι διακοσμημένος με ζιρκόν ή πολύτιμες πέτρες ώστε να είναι εντυπωσιακός.

Θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι διαχρονικό καθώς προορίζεται για μακροχρόνια χρήση για να θυμίζει εσαεί τόσο σε εσάς όσο και στο βαφτιστήρι σας την πνευματική σας ένωση μέσα από το μυστήριο της βάπτισης. Η βάπτιση του νηπίου είναι το ιερό μυστήριο που χαρίζει στο παιδί την λυτρωτική του χάρη ενώ ο βαπτιστικός σταυρός το συμβολικό κόσμημα που θα το συνοδεύει σε όλη του την ζωή.